Водич низ СКОПЈЕ

“Евро – Кафе”, за Ѓурѓовден

TR GR EN

Традиционално, Денот на пролетта, или Ѓурѓовден и православните и Ромите муслимани секоја година го слават излегувајќи на пикник на зеленило.  Оваа година последниот ден од Ѓурѓовден се поклопи со 9 Мај, Денот на Европа. Поради дождливото време, Здружението за развој на ромската заедница Сумнал (види www.sumnal.org) наместо пикник на зеленило, заедно со младите, во просториите на организацијата  организираше активност насловена како “Евро – Кафе”.DSC_0375На дружење со кафе муабет го прославија Денот на Европа и ги изразија своите потреби, размислувања и приоритети од  областа на образованието, човековите права и еднакви можности, животната средина, културата и младите. DSC_0400Целта на активноста беше подигање на европските вредности и принципи и нивната имплементација во реалниот живот во нашата земја.DSC_0373На прославата традиционално, во духот на празникот и добрососедството беа поканети и гости од амбасадата на САД во Македонија како први комшии. На младите од Сумнал и останатите групи им се придружија Kim Spivak, шефот на одделот за млади и образование во Американската амбасада и Chris Henshаw , Директорот на Националниот демократски институт во Македонија.DSC_0384 DSC_0379
DSC_0380 DSC_0401

(Х.Г.)

 

Коментари