Водич низ СКОПЈЕ

Другата страна на Иран: Војна, мир, љубов и надеж на иранските ѕидови

TR GR EN

“Пивото не е кривично дело”, е пораката која со својот графит двајца уметници ја пренесоа на јавноста во Иран. Пивото во  Иран се третира како кривично дело. Icy и Sot, двајца браќа кои работеле во иранскиот велеград Табриз каде има 1.5 милиони жители буквално ги преполниле улиците и ѕидовите со нивните графити.

Оваа улична уметност на браќата често не наидува на одобрување во јавноста, како поради природата на режимот во оваа земја така и поради ограниченоста на граѓаните. Токму затоа може да се забележат и примери каде нивните дела се уништени. Погледнете ги дел од делата на овие млади уметници кои може да ги шокираат елитистите од овие краишта кои мислат дека во Иран вакво нешто е практично невозможно.

Tehran Iran

Beer is not a crime

Stargazzers

Climbing

Jump if you are happy

Angel

Lonely boy

Boy in the field

Finding shelter

Автор: Lupiga

Фото: IcyAndSot

Коментари