Водич низ СКОПЈЕ

Добровечер Баку, Атина се јавува!

Елефтерија Елефтериу

ОГАЕ – Грција е официјалниот Фан клуб на грчката песна за Евровизија. Лукас Влавианос, секретар на ОГАЕ-ГР зборува за Балкон3 за активностите на Клубот, грчката песна за овогодишната Евровизија и за балканските релации.

Лукас Влавианос

Како се избира песната за евровизија во Грција?

Оваа година ЕРТ (грчката телевизија), објави отворен повик, и потоа со Universal Music Greece работеа заедно на селектирање на четворица финалисти, а сите кандидати на аудицијата мораа да бидат нови уметници, кои немаа до сега снимено албум или песна. Во рок од една недела четирите песни се појавија на Фејсбук страната на ЕРТ без било каква официјална најава. Специјален настан беше организиран во новиот ексклузивен трговски центар во Атина, кој беше пренесуван во живо на телевизија и победникот беше избран со 50 отсто tele-voting и 50 отсто со жири составено од експерти за аранжман, од претставници на релевантни медиуми и изведувачи.

За песната која е избрана оваа година?

Оваа година е избрана песната „Афродизијак“ (музика и текст на Димитрис Стасос, Микаела Стентстром и Дајана Лоф). Пејачката, Елефтерија Елефтериу (родена на Кипар 1989 година), има студирано музика и уметност на Универзитетот во Surrey (Велика Британија). Има учествувано во грчкото шоу X-Factor и од тогаш соработува со популарни пејачи како Сакис Рувас и Никос Вертис во Атина и во Солун.

Какви се активностите на ОГАЕ-ГР околу евровизискиот натпревар?

Клубот е формиран пред околу 25 години и има околу 200 постојани членови. Тие учествуваат во различни активности во текот на целата година, како на пример запознавање со поединостите околу натпреварот и неговата музичка историја, канење на учесниците, победниците од другите земји на промотивни настани, и секако присуствување на главниот настан песна на Евровизија. Организираме и забава каде што се одржува песната на Евровизија и ги каниме сите делегации од сите земји да дојдат (секогаш доаѓаат!). Исто така организираме и специјален настан во Грција пред да биде извршена селекцијата на песна за Евровизија, со цел да ја запознаеме публиката со сите учесници на домашниот натпревар.

Какво е вашето искуство со другите балкански земји кои учествуваат на Евровизија?

Имаме одлични релации со сите ОГАЕ клубови во сите балкански земји. Географската близина исто така е од голема помош за почеести посети и организирање на повеќе настани. Турција, Грција и Србија имаат повеќе искуство бидејќи беа во можност да бидат домаќини на песна за Евровизија. Теоретски, ако песната стилски се базира на нашите балкански музички традиции, за нас е полесно да се поврземе да ја доживееме песната и да гласаме за неа. Но, ако песната е генерално добра, тогаш мнозинството од земјите учееснички ќе гласаат за неа – макар и со по некој поен. Многу е тешко да се најде лоша песна меѓу досегашните победнички. Јас лично мислам дека оваа година песните од Албанија, Словенија, Хрватска, Србија се многу добри. Пејачката од Република Македонија е врвно име во земјата. Пејачот од Турција е многу добар. Сите се всушност одлични песни.

А што велите за политиката околу гласањето што е секогаш присутна..

Да, секогаш е присутна, но како што покажува искуството во изминатите неколку години, ако песната е добра, за неа ќе гласааат поголемиот број земји. Особено откако 50 отсто од гласовите доажаат од професионалци вомузиката во секоја земја, мислам дека вообичаените политики и поделби на блокови ќе бидат надминати.. Ние секогаш сме за најдобрата песна, без оглед од каде доаѓа!

Среќно на сите!

Софија Николау

Коментари