Водич низ СКОПЈЕ

Далечната Австралија

Во Австралија има: кенгури, коали, динго и други интересни животни што ги нема на друго место во светот.


Во Австралија најголеми градови се: Мелбурн, Сиднеј, Перт, Камбера, Аделаид. Во Австралија се наоѓа и областа Тасманија во која живее тасманискиот ѓавол. Овде многу луѓе одгледуваат овци. Австралија има прекрасни плажи, бидејќи од сите страни е опколена со вода. Луѓето се бањаат во морето, прават замоци од песок, носат чадори.


Има и лежалки, на кратки ракави се. Плажите се многу долги, дури и по неколку километри. Кога кај нас е студена зима таму е топло лето. На плажата играат многу спортови како одбојка на песок, бадмингтон, фрлаат фризби, фудбал на мали голчиња, џогираат на плажа и друго.


Сиднеј е еден од најпознатите градови во Австралија. Тој е најпознат по необичната и прекрасна зграда на Операта таканаречената Опера Хаус. Во Австралија се снимени многу филмови и филмски серии. Најпознати глумци од Австралија се: Никол Кидман, Мел Гибсон, Расел Кроу, Брајан Браун и многу други, а најпознати пејачи се: Ник Кејв, Кајли Миног, од бендовите: Еј си ди си, Инексес, Мен ет ворк, Миднајт оил и други.

Австралија е сеуште новооткриениот континент, кој е недоволно проучен и познат, уште е интересен и понатаму ќе се истражува.

Панче Чекеровски

Коментари