Водич низ СКОПЈЕ

ДА ТИ НАЦРТАМ: Кога „ФАЛИ“ МАНДАТ

Зошто некои градови немаат доволно вода, особено на лето, а други градат грандиозни фонтани? Зошто некаде нема канализација, речиси никаде нема прочистување на водите, а се прават патеки и шеталишта покрај реките? Зошто некои места се затрупани со ѓубре, а на други има паркови од милиони евра? Одговорот е многу едноставен: лоша политика.

Политичар што се грижи за својот рејтинг е помалку заинтересиран да направи нешто под земја, отколку над неа. Убав парк, со нови дрвца, украсни грмушки, фонтана, детско игралиште… Прекрасни фотографии за општинската интернет-страница, со наслови како „ново пријатно катче на задоволство на граѓаните“. А граѓаните ќе одат таму за да избегаат од секојдневните проблеми, меѓу кои се и септичките јами. Ама се сече ли лента во канализациска шахта?

На крајот се и ефектите. Поради нив, политичарите тешко може да се натераат да вложуваат во заштита од природни несреќи, како поплавите. Може цел мандат да нема поплава. Дури и два мандата. Џабе ќе ги потроши парите…

Кликни овде за целиот серијал ДА ТИ НАЦРТАМ

Коментари