Водич низ СКОПЈЕ

Чај – за да се чувствувате пријатно и спокојно

GR EN

Прекрасен другар во студените денови

tea2_balkon3

Во Грција црниот чај не е пијалок кој често се пие, како на пример во Турција и Азија. Ако ги прашате Грците „дали сакате чај?“ тие најверојатно ќе ви одговорат : „Не благодарам,не сум болен!“.. хммм. . Зошто би одговориле така? Па, бидејќи традиционално Грците пијат чај само кога се болни и чајот генерално го поврзуваат со состојба кога не се чувствуваат добро, или дури и малку несигурно..:)

tea1_balkon3

Така што, наместо црн чај, почесто се пие чај од тревки, хербален чај. Најпопуларниот хербален чај е „Планинскиот чај“ (Tsai tou Vounou). Ова растение е ендемско на Медитеранот и има околу 100 подвидови (17 во Грција) и неговото конзумирање е популарно во многу земји од медитеранскиот басен – иако систематски се одгледува само во Грција.

tea3_balkon3

Генеричкото име во науката на ова растение е Sideritis L. (sidiros=железо) и навистина содржи значително количество железо, кое и те како е потребно на организмот, особено поради честите дијагнози за недостаток од железо кај медитеранската популација.

Планинскиот чај, како што кажува и името, расте на надморска височина над 1000 метри и e прилагоден на сува почва и продолжени летни периоди карактеристични за медитеранскиот регион. Бидејќи планините покриваат 80 отсто од нејзината територија, Грција е совршена земја за одгледување планински чај.

Планинскиот чај, се бере буквално во секој планински регион во Грција. Од област до област локалните подвидови можат во нијанси да се разликуваат, па така добиваат локални имиња. На пример можат да земат име на локалните дијалекти, како на пример Malotyra (Крит), или на регионот каде што се бере (чај Евиа), или според планината на која се бере (чај од Олимп, чај од Парнас), на планината Атос е наречен според Власите кои живеат во грчкиот дел од Македонија (Влашки чај).

tea4_balkon3

Листовите и пупките се берат со рака на почетокот од летото, потоа се сушат и се продаваат насекаде низ земјата, во форма на букети, па дури и во вреќички за чај. Производот е 100 проценти природен и во тек на одгледувањето не му треба вештачко ѓубриво, ниту пестициди, поради што лесно добива сeртификат за чист органски производ.

Чајот не само што е вкусен и ароматичен, исто така е познат по своите антибактериски и аналгетски квалитети, а исто така е ефикасен против зголемена телесна температура. Затоа е познат и како популарен лек за настинка, кашлица и болки во стомакот. Научниците открија дека исто така има и антистрес ефекти, без какви било несакани последици и контраиндикации, кои на пример се јавуваат при пиење на некои други пијалоци од тревки. Ако се подготви како што Грците преферираат да го пијат во зовриена вода, многу жежок и со мед, тогаш ќе почувствувате дека ви го омекнува грлото, ќе се чувствувате подобро и ви го зајакнува организмот:)

Балкон3 препорачува Планински чај за да се фатите во костец со зимата и студеното време…

tea5_balkon3

Софија Николау

Коментари