Водич низ СКОПЈЕ
» Патувања

Матка – прегратка на природата!

Балкон 3 Ве води со чамец низ кањонот Матка, на реката Треска до пештерите Врело. Овој прекрасен кањон се наоѓа на само 15 километри од Скопје. Подводната пештера Врело е една од најдлабоките пештери во...
Најстариот сведок на историските пожари во Истанбул

Најстариот сведок на историските пожари во Истанбул

Замислете дека за прв пат патувате во град кој што не ви е познат. Што ќе биде првото нешто што ќе ве привлече, со самото влегување во градот? Дали се тоа импровизираните згради од денешно...
Пештера од приказните, легендите и „Господарот на прстените“

Пештера од приказните, легендите и „Господарот на прстените“

Пештерата Пешна, се наоѓа на 6 километри од Македонски Брод на регионалниот пат кој води кон Самоков и е една од најатрактивните природни убавини во Македонија, од кои голем дел за жал не се откриени....

Бездомниците се најдобри туристички водичи во Прага

Бездомниците немаат своја куќа или стан кои можат да ги наречат свој дом, но затоа пак го имаат целиот град во своите дланки. Градот под отворено небо е нивниот дом. Вака најлесно може да се...
Поглед на Атина

Поглед на Атина

Додека животот тече во градот на 5 милиони жители, полн со грижи…. …сите ние кои работиме во центарот на градот, чувствувајќи ги секојдневните забрзани вибрации зад бетонските згради, едвај забележувајќи ги познатите споменици…  …другото лице...
Вкусно и пенасто турско кафе– повеќе од пијалок

Вкусно и пенасто турско кафе– повеќе од пијалок

Дали некогаш сте пробале вкусно и пенасто турско кафе? Тоа секако е еден од најпопуларните традиционални пијалоци во мојата татковина Турција и јас го обожувам ритуалот и целосто искуство. Во Турција имаме поговорка “Bir fincan...
Фотограф кој ја зароби неверојатната убавина на селата во Грција

Фотограф кој ја зароби неверојатната убавина на селата во Грција

Како глас кој како да извира во вашата душа е повикот да го посетите родниот крај на вашите предци. Го чувствувате најпрвин како безначаен шум кој по некое време станува се погласен и погласен, а...

Шарски води – Златото на Македонија

Адреналин, природни убавини, вкусно гравче. На 30-ти јуни 2013 година, на падините на Шар Планина, по седми пат се одржа маратонот во планински велосипедизам „Шарски води 2013“. Станува збор за исклучителен планински предел, богат со...
Renaissance на Крит,  The Wall live  во Атина, Rockwave во Малакаса

Renaissance на Крит, The Wall live во Атина, Rockwave во Малакаса

Мечтата продолжува, желба за море, музика, храна, танц. Овој пат ќе споделиме уште неколку настани за ова лето во неодоливата Грција и уште поголема верба дека ќе посетиме некој од нив. Rockwave festival – се...
Другата страна на Иран: Војна, мир, љубов и надеж на иранските ѕидови

Другата страна на Иран: Војна, мир, љубов и надеж на иранските ѕидови

“Пивото не е кривично дело”, е пораката која со својот графит двајца уметници ја пренесоа на јавноста во Иран. Пивото во  Иран се третира како кривично дело. Icy и Sot, двајца браќа кои работеле во...