Водич низ СКОПЈЕ
» Патувања
Виртуелна посета на Партенон

Виртуелна посета на Партенон

Дали некогаш сте посакувале да го посетите Партенон но никогаш не сте имале прилика да го остварите тоа патување? Нешто многу слично на посакуваното – виртуелна тура од 360˚ над и околу светиот камен е...

Берово – Мала Швајцарија на Балканот

Ако сакате да дознаете од каде изгрева сонцето во Македонија, упатете се на исток кон малото планинско гратче Берово, сместено под падините на Малешевските планини, обиколено со борова, букова и дабова шума. Низ крошните и...

Аки од Камењане – омилениот домаќин на светските оперски ѕвезди

„На трети ноември Аки од Камењане ќе седне во централниот дел на Виенската опера, на местото каде што заслужува да седи само императорот, ќе биде осветлен со рефлектори и само за него ќе пеат голем...
Во селото со пет музеи

Во селото со пет музеи

Скопје има осум музеи, Охрид четири, Битола два, а повеќето помали градови по еден. Но едно мало село од 200-300 жители, затскриено меѓу планините во централниот дел на Македонија, има дури пет. Горно Врановци е...
Историски места во Истанбул…Саматја

Историски места во Истанбул…Саматја

Речиси 40 години сум граѓанин на Истанбул, затоа чуствувам должност да раскажувам за Истанбул. Мојата прва репортажа ќе биде во друштво на турско кафе со малку шеќер. Тоа ви го препорачувам и на Вас. Кога...
Фолегандрос – најубавото село во Европа

Фолегандрос – најубавото село во Европа

Улиците на Санторини се пренатрупани со вљубеници во островот, но на Фолегандрос, уште еден остров од Кикладите, може да најдете слична архитектура, но без турканиците. Ова го пишува магазинот Travel + Leisure за Фолегандрос, сместувајќи...
Румели Хисар – тврдина со најдобар поглед кон Босфорот

Румели Хисар – тврдина со најдобар поглед кон Босфорот

Секој кој го посетил Истанбул, сигурно барем неколку пати се запрашал од каде има најубав поглед на Босфорот. Балкон3 Ви ја открива тајната како сите Ваши фотографии од протокот кој ги дели Европа и Азија...
На српска слава во Косово

На српска слава во Косово

Српските слави се легендарни. По нив се пишувале песни, за нив се снимале филмови. Според православната христијанска традиција на овие простори, православните семејства си избираат светец како заштитник на домот, и денот на тој светец...

Вкусете го Истанбул во само шест часа

Сте се нашле ли некогаш „заробени“ на аеродромот во некој голем град чекајќи со часови да дојде времето за вашиот лет? Додека сте се наоѓале на ничија земја сигурно сте го гледале градот низ прозорците...

Атина во 24 часа

Под претпоставка дека сте премногу зафатени и имате само 24 часа за посета на раздвижениот, енергичен и разновиден метрополис Атина, кои места би ги посетиле за да го видите најдоброто од него? За совет не...