Водич низ СКОПЈЕ
» Патувања
Лајка

Лајка

Фино и опуштено место, на фина и опуштена локација со фин и опуштен персонал. Лајка не претендира да биде модерно и тренди кафуле, не се прават промени на ентериерот секоја година, не ечи модерна музика...
Козјак

Козјак

И Скопје има езеро. До душа, вештачко и оддалечено од градот околу 45 километри, но сместено во живописен предел на какви што обично им се воодушевуваме во фото галериите на странските веб сајтови. Козјак е...
Капан ан

Капан ан

Пред пет века преноќиште и гостилница за трговските патници, денес пивница и ноќен клуб во кој се случуваат најдобрите журки со електронска музика во градот. Капан ан е една од најмаркантните градби во Старата скопска...
Болдеринг меѓу старите манастири во Македонија

Болдеринг меѓу старите манастири во Македонија

За качување во Македонија идеални се сиво-зелените камени ридови над Прилеп Кога пред некој ден прочитав во дневните весници дека околу 250 болдери само со помош на прстите ќе се качуваат на карпите во околината... Како се освојуваат зелените карпи
ГРЧКИ ОСТРОВ ПОД АКРОПОЛ

ГРЧКИ ОСТРОВ ПОД АКРОПОЛ

Приказна за една необична населба и нејзините жители Во 1840-тите Баварскиот Крал кој владеел со Грција ги повикал најдобрите ѕидари во земјата да изградат палата за новиот крал во новиот главен град. Ѕидарите пристигнале од... Киклади во Атина
Водно и Милениумскиот крст

Водно и Милениумскиот крст

Доколку сакате да планинарите, а да не се намачите премногу, да го видите најголемиот крст во Македонија, да го разгледате Скопје од птичја перспектива и да се напиете природен планински чај, одвојте еден ден за...
Шутка

Шутка

Секој град во светот има населби кои се разликуваат од остатокот од градот. Населби за кои добивате впечаток како да се паднати од небо или едноставно донесени од негде и додадени во тој град. И...
Градски парк

Градски парк

Градскиот парк е скопската оаза. Најголемиот јавен парк во Македонија се простира на површина од 486.000 метри квадратни. Почнал да се формира во XIX век за време на Османлиското владеење, но се текот на годините...
Кале

Кале

Кале, како највисока точка во урбаниот дел на градот, е едно од најпопуларните места за посета во Скопје и дефинитивно задолжителна дестинација за секој турист. Тврдината импозантно се издига на левиот брег на реката Вардар...
Марков манастир

Марков манастир

Доколку сакате да избегате од градската џунгла и да ги одморите сите сетила, а при тоа да не патувате стотици километри, направете неколкучасовна прошетка до Марковиот манастри. Манастирот е оддалечен од Скопје само 20 километри,...