Водич низ СКОПЈЕ
» Патувања
ИСТАНБУЛ – ЕДНА СНЕЖНА БАЈКА

ИСТАНБУЛ – ЕДНА СНЕЖНА БАЈКА

За Истанбул велат дека е градот од бајките. Од почетокот на неделата градот на бајките стана “снежен град од бајките”. Снегот без да престане паѓа 45 часа. Градот се соочува со најстудениот ден во последните...
Манастирот Симонопетра во Грција

Манастирот Симонопетра во Грција

Манастирот Симонопетра е еден од најубавите манастири на Света Гора во Грција....

Ортакој – време е за уживање додека гледаме кон Босфор

Истанбул на прагот на зимата. Остри, ладни декемвриски ветришта го галат Ортакој, еден од бисерите среде европскиот брег на Босфор. Ортакој е сокриен рај, романтично и енергично лице на градот кој никогаш не спие, а...

Охрид, македонскиот бисер

Охрид со своите педесетина цркви, едно од најстарите и најубавите езера на светот и богатото културно и историско наследство, е туристичкиот центар на Македонија. Бисер на градот е езерото во чии чисти и длабоки води...
Островот Патмос

Островот Патмос

...
Билетот на солидарноста буди надеж во Атина

Билетот на солидарноста буди надеж во Атина

Солидарноста во грчката метропола Атина денес во време кога светската економска криза се усидри во оваа земја доби своја цена. Зрното надаж за будење на културата на солидарност чини само 1.40 евра. Случајно или не...
Во Националната галерија отворена една од најзначајните изложби во Грција

Во Националната галерија отворена една од најзначајните изложби во Грција

На изложбата можат да се видат досега непознати уметнички скапоцености од колекцијата на Националната галерија, повоениот период и современата уметност. Пикасо, Рембрант, Делакроа, Гикас, Царухис, Моралис, кои чекаа во магацините на Галеријата сега се изнесени...
Старата скопска чаршија

Старата скопска чаршија

Старата скопска чаршија е едно од најживописните места во Скопје и најчест мотив на разгледниците од градот. Чаршијата била градски центар за трговија уште во XII век, а денеска е центар на културните збиднувања и...

Тетовското Кале – симбол на градот под Шара

Тетово, град сместен  под живописната Шар Планина, место каде од секогаш се испреплетувале различни култури, религии, народи. Во репортажата на Балкон3 дознајте нешто повеќе за историјата, традицијата и културните обележја на Тетово. Најкомплексен културен објект...
Нераскажаната приказна за грабнувањето на Мис Стон

Нераскажаната приказна за грабнувањето на Мис Стон

Во прегратките на питомата Беласица и студениот Огражден, струмичкиот крај на тромеѓето на Македонија, Грција и Бугарија, е изобилие од богатства. Богат со историја, недопрена природа, кристално бистра изворска вода, колоритен карневал, румен домат и...