Водич низ СКОПЈЕ
» Патувања
Почувствувајте го дамарот на Широк Сокак

Почувствувајте го дамарот на Широк Сокак

Има најмалку сто причини да ја посетите Битола, а по заминувањето ќе имате уште сто причини повторно да се вратите. Сите белосветски народи кои крстосувале низ Балканот, оставиле нешто тука: брат, челад, орнамент, адет. А...
Вулканите на Македонија

Вулканите на Македонија

Можеби многу од истите места сте ги посетиле или би можеле да ги посетите во некој друг контекст – многу од нив ќе ви ги препорачаат како нешто што мора да се види во Македонија...
Пеливаните од Едрене се борат 650 години

Пеливаните од Едрене се борат 650 години

На почетокот на месец јули, градот Едрене во Турција го преплавуваат странци носени од желбата да станат сведоци на историјата. Градот кој едно време бил главен во Отоманската Империја и во денешно време има настан...
Спокојство, духовност, историја и природна убавина

Спокојство, духовност, историја и природна убавина

На 1000 метри надморска височина, во подножјето на планинскиот масив Даутица се наоѓа Свето Преображение, еден од најубавите манастирски комплекси во Македонија. Екипата на Балкон 3 го посети манастирот, кој се наоѓа во близина на...
Вруток – природен, чист и бескрајно убав

Вруток – природен, чист и бескрајно убав

Ако се прашувате каде за викенд, ако немата вистинска идеја или пак имате дилеми, порталот Балкон3, мисли на Вас:) Ако сте за риба и рибни специјалитети, веќе нема место за двоумење. Одете до Вруток,  една...
Во потрага по грчко-еврејски обележја во Атина

Во потрага по грчко-еврејски обележја во Атина

Со цел да ви ги претставиме еврејските обележја на Атина на Балкон3, ги побаравме архивите на Музејот на Евреите во центарот на Атина. Таму нè дочекаа со одлична вест: група од околу 600 луѓе од...

„Кино Тисион“ – отвореното кино и неговата успешна приказна

„Приходот ни се дуплираше оваа година“ е фраза која ретко може да се слушне во Грција овие денови. Сепак тоа може да го каже Томас Маниакис кој во последните 30 години заедно со своето семејство...
ОБОЕНИОТ СВЕТ НА МАРЕ ПАРАСКЕВА!

ОБОЕНИОТ СВЕТ НА МАРЕ ПАРАСКЕВА!

Таа е уметник-номад, но последните 13 години својот инспирациски рај го најде на островот Кипар. Маре Параскева е уметник од Македонија која 13-та година ги слика лицата на туристи и случајни минувачи во градот Пафос....
Македонија во пет дена – најдобро!

Македонија во пет дена – најдобро!

Љупчо Јузмески e професионален туристички водич од Охрид. Дваесет години работел како рецепционер во охридските хотели и авто-кампови, а од 2009 година работи како лиценциран туристички водич. Како водич кој зборува пет јазици – македонски,...
Летни музички фестивали – Турција

Летни музички фестивали – Турција

Tuborg Gold фестивал (Истанбул 4 -7 јули) Три дена неповторливо музичко рок доживување. Истанбул е градот во кој мора да бидете од 4 до 7 јули. Одличен три дневен фестивал со импресивна програма. Доволно е...