Водич низ СКОПЈЕ
» Патувања
Кефалонија – бисерот на Јонското Море

Кефалонија – бисерот на Јонското Море

Објективот на Балкон 3 ве води на фото прошетка низ еден од најубавите грчки острови, бисерот на Јонското Море – Кефалонија. Најголемиот и најзелениот јонски остров изобилува со прекрасни песочни плажи скриени зад џиновски карпести...
Чаликли – Една искрена приказна

Чаликли – Една искрена приказна

Поговорката `ако ја споделиш болката таа ќе се намали, ако, пак, ја споделиш радоста таа ќе зголеми` најмногу одговара токму за селата. Во тоа се уверивме, кога по повод Меѓународниот фестивал на пролетни веселби го посетивме селото...
Туризмот ги зближува луѓето во регионот

Туризмот ги зближува луѓето во регионот

Интервју со Аркан Керим, Генералтурист Веќе со години раководите со една од најпознатите туристички агенции во Македонија Генералтурист. Кои дестинациии ги нудите како најатрактивни? Генерално гледано ние нудиме аранжмани за сите дестинации но препознатливи сме...
Љубовната приказна на Ататурк и Елени – туристичка атракција

Љубовната приказна на Ататурк и Елени – туристичка атракција

  Приказната  од крајот на 19 век, за неостварената љубов помеѓу убавата  битолчанка Елени Каринте и младиот Мустафа Кемал Ататурк, кои многумина ги нарекуваат балканските Ромео и Јулија,  денес станува незаобиколна  туристичка атракција во Битола....
„Боби“ е најљубезниот домаќин на Олимпијадата во Лондон

„Боби“ е најљубезниот домаќин на Олимпијадата во Лондон

Популарните лондонски полицајци познати како „бобиевци“ верувале или не, но можеби се најдобрите домаќини на Олимписките игри кои оваа година се оддржуваат во Обединетото Кралство. Сте помислиле ли некогаш да го замолите полицаецот во вашата...
Таинствениот жител на Охридското езеро – слатководниот рак

Таинствениот жител на Охридското езеро – слатководниот рак

Да, немојте да се чудите. Ова е помалку познат факт, но во Охридското Езеро, покрај познатите ендемски видови риба, живеат и два вида ракови, за кои јавноста знае многу малку. Овие прастари жители на Охридското...
Фестивал каде се среќаваат филмот, музиката, морето и планините

Фестивал каде се среќаваат филмот, музиката, морето и планините

Интервју со Адмир Чулумаревиќ, директор и основач на фестивалот Во последните 3 години, националниот парк Пакленица во Хрватска, на падините на планината Велебит, е домаќин на филмски фестивал кој се нарекува Стариград Пакленица Филмски Фестивал....
Вратите на Наксос

Вратите на Наксос

Интересна разновидност на порти и влезови во главниот град на Наксос, остров од грчките Кикладски острови. Од средновековните венецијански замоци, па до неодамна обновените ориентири, како „Големата порта“ на храмот на Аполон од 6 век...
Ресен, како мал Париз

Ресен, како мал Париз

Јаболкото е препознатливиот белег на Ресен, но уште едно обележје го прави Ресен посебен. Тоа е сарајот на Ахмед Нијази Бег. Ова е приказна за еден неостварен сон, за еден обид во малото гратче на...
Почувствувајте го дамарот на Широк Сокак

Почувствувајте го дамарот на Широк Сокак

Има најмалку сто причини да ја посетите Битола, а по заминувањето ќе имате уште сто причини повторно да се вратите. Сите белосветски народи кои крстосувале низ Балканот, оставиле нешто тука: брат, челад, орнамент, адет. А...