Водич низ СКОПЈЕ
» Настани
РУМЕЛИ ФЕСТ – Прв фестивал на турски јазик

РУМЕЛИ ФЕСТ – Прв фестивал на турски јазик

Наум Петрески, Благоја Груевски, Благица Павловска, Сузана Гавазова, Азиз Мурати, Енес Сефери, Каан Мазхар се само неколкумината пејачи кои на 11 Април, во Универзалната сала, ќе учествуваа на првото издание на фестивалот на турски јазик...
Last Expedition подготвени за нова експедиција

Last Expedition подготвени за нова експедиција

Интервју со Сеад Хаџиќ Сецко – Долгата пауза беше грешка Некои бендови се големи бидејќи сите ги сакаат, а кај некои бендови привлечноста е во тоа  што не им се допаѓаат на сите. Односно, им...
ЗАД СЦЕНА МИРЕН, НА СЦЕНА ВИСТИНСКИ „ЅВЕР“

ЗАД СЦЕНА МИРЕН, НА СЦЕНА ВИСТИНСКИ „ЅВЕР“

“Во Македонија има големи мајстори на музиката, особено кога станува збор за дувачките инструменти, како што се трубата, саксофонот” вели Џеџели. Не сум заборавил, ниту пак можам да заборавам Моја најголема љубов, немој да се...
Македонија во Берлин оди со три филма

Македонија во Берлин оди со три филма

На еден од најдобрите филмски фестивали во светот, Берлинскиот филмски фестивал, кој годинава од 9 до 19 февруари ќе го има своето 62 издание, Македонија ќе се претстави со три филмски остварувања. Kраткиот филм „Бардо“...
Волшебникот од Оз – рецепт за сите

Волшебникот од Оз – рецепт за сите

Ретки се миговите на целосно опуштање, задоволство, но и на доживување врвна есетска изведба на штиците, за кои одамна е речено дека живот значат . Па затоа што тие мигови во современиот македонски театарски простор...
БИЛГЕ ЕМИН: И СОНОТ НИ Е ЗАБРАНЕТ

БИЛГЕ ЕМИН: И СОНОТ НИ Е ЗАБРАНЕТ

„Живееме во едно општество каде што нема слобода на говор, мислење и однесување. И покрај толку поминати години, ние всушност се вративме назад. Најдовме заеднички точки во текстот на Шекспир, напишани пред 400 години. Главната...

Тринаесет илјади посетители на 13-от „Таксират“

Кој вели дека бројот тринаесет е баксуз? Барем тоа не важи за музичкиот фестивал „Таксират“. Годинава, во своето тринаесетто издание, кое се оценува како едно од најдобрите досега, на почетокот на месецот фестивалот претстави разновидна...
Во Националната галерија отворена една од најзначајните изложби во Грција

Во Националната галерија отворена една од најзначајните изложби во Грција

На изложбата можат да се видат досега непознати уметнички скапоцености од колекцијата на Националната галерија, повоениот период и современата уметност. Пикасо, Рембрант, Делакроа, Гикас, Царухис, Моралис, кои чекаа во магацините на Галеријата сега се изнесени...
Култниот писател Давид Албахари дојде во Скопје

Култниот писател Давид Албахари дојде во Скопје

Големиот српски писател со светско искуство го посети Скопје по повод македонската промоција на неговиот роман „Лудвиг“. Српскиот, европскиот, светскиот писател Давид Албахари дојде во Скопје, за да биде дел од македонската промоција на неговиот...
Македонската филхармонија наскоро во Оман

Македонската филхармонија наскоро во Оман

Во Мускат, главниот град на арапската земја, Македонската филхармонија ќе настапи во јануари, во новото архитектонско здание кое предизвика сензација. По долги години пауза, оркестарот на Македонската филхармонија во јануари ќе гостува надвор од земјава....