Водич низ СКОПЈЕ
» На Балкон
Култниот писател Давид Албахари дојде во Скопје

Култниот писател Давид Албахари дојде во Скопје

Големиот српски писател со светско искуство го посети Скопје по повод македонската промоција на неговиот роман „Лудвиг“. Српскиот, европскиот, светскиот писател Давид Албахари дојде во Скопје, за да биде дел од македонската промоција на неговиот...

Ашуре, најстарото благо во историјата на човештвото

Традиционалното, со векови старо ашуре, не е само едно обично благо, тоа пред се е еден симбол на споделувањето, солидарноста, љубовта, богатството и заедничкиот живот. Десетти ден од месецот Мухарем, првиот месец по исламскиот календар....

Три ѕвезди за „Полноќ во Париз“

Кој не сонувал дека може, од една или друга причина, да патува во минатото? И тоа со можност за избор и на местото каде би се вратил. Да исправи некоја грешка, можеби да го убие...

Тетовското Кале – симбол на градот под Шара

Тетово, град сместен  под живописната Шар Планина, место каде од секогаш се испреплетувале различни култури, религии, народи. Во репортажата на Балкон3 дознајте нешто повеќе за историјата, традицијата и културните обележја на Тетово. Најкомплексен културен објект...
„Синедејс“ ги наполни скопските кино сали

„Синедејс“ ги наполни скопските кино сали

Европскиот филм десет дена ги „окупираше“ скопските кино сали. Љубителите на седмата уметност имаа можност да уживаат во седумдесетина филмови меѓу кои најголемо внимание привлекоа режисерските остварувања на Вуди Ален, Ларс Фон Трир, Александар Сокуров,...
Симонопетра

Симонопетра

Симонопетра, еден од најубавите манастири на Света Гора, Грција, изграден во 13...
Летечкиот мендо

Летечкиот мендо

...
Зошто некои луѓе се однесуваат брутално  кон животните?

Зошто некои луѓе се однесуваат брутално кон животните?

Стотици случаи на злоупотреба на животните на секој чекор во Грција укажува на варварско однесување кон миленичињата и животните. „Панхеленик – Федерацијата за заштита на животната средина“ и „Животните и Панхеленик – координативниот комитет за...
Нераскажаната приказна за грабнувањето на Мис Стон

Нераскажаната приказна за грабнувањето на Мис Стон

Во прегратките на питомата Беласица и студениот Огражден, струмичкиот крај на тромеѓето на Македонија, Грција и Бугарија, е изобилие од богатства. Богат со историја, недопрена природа, кристално бистра изворска вода, колоритен карневал, румен домат и...
Горд сум што сум член на оваа мила академија

Горд сум што сум член на оваа мила академија

Илбер Ортајли – историчар, директор на палатата Топкапи во Истанбул Човек со голема самодоверба, голем познавач на историјата, почитуван низ целиот свет, но, понекогаш без влакнa на јазикот. Тоа се основните карактеристики на модерниот турски...