Водич низ СКОПЈЕ
» На Балкон
Париз во очите на едно седумгодишно момче

Париз во очите на едно седумгодишно момче

Во Париз има: Ајфелова кула на неа има лифтови до некаде, има многу луѓе, има исто така многу возови. Најголемата река се вика Сена, има многу бранови, има малечка статуа на слободата, богородична црква за...

Ортакој – време е за уживање додека гледаме кон Босфор

Истанбул на прагот на зимата. Остри, ладни декемвриски ветришта го галат Ортакој, еден од бисерите среде европскиот брег на Босфор. Ортакој е сокриен рај, романтично и енергично лице на градот кој никогаш не спие, а...

Охрид, македонскиот бисер

Охрид со своите педесетина цркви, едно од најстарите и најубавите езера на светот и богатото културно и историско наследство, е туристичкиот центар на Македонија. Бисер на градот е езерото во чии чисти и длабоки води...

Летечкиот Мендо

Екстремните спортови се синоним за него. За разлика од повеќето зависници од адреналин, тој има поинаква теорија за него. Тој е пионер на повеќето екстремни спортови во Македонија… Мендо Велјановски Сеуште ли важи податокот дека...
Островот Патмос

Островот Патмос

...
Билетот на солидарноста буди надеж во Атина

Билетот на солидарноста буди надеж во Атина

Солидарноста во грчката метропола Атина денес во време кога светската економска криза се усидри во оваа земја доби своја цена. Зрното надаж за будење на културата на солидарност чини само 1.40 евра. Случајно или не...
Биеналето во Истанбул со наслов “Untitled”

Биеналето во Истанбул со наслов “Untitled”

За оние љубители на уметноста кои го посетија Истанбул минатиот месец, Истанбулското биенале им ги отвори вратите. Вратите на Биеналето, беше организирана од Фондацијата за култура и уметност на Истанбул (IFCA) и се одржа во...
Култниот писател Давид Албахари дојде во Скопје

Култниот писател Давид Албахари дојде во Скопје

Големиот српски писател со светско искуство го посети Скопје по повод македонската промоција на неговиот роман „Лудвиг“. Српскиот, европскиот, светскиот писател Давид Албахари дојде во Скопје, за да биде дел од македонската промоција на неговиот...

Ашуре, најстарото благо во историјата на човештвото

Традиционалното, со векови старо ашуре, не е само едно обично благо, тоа пред се е еден симбол на споделувањето, солидарноста, љубовта, богатството и заедничкиот живот. Десетти ден од месецот Мухарем, првиот месец по исламскиот календар....

Три ѕвезди за „Полноќ во Париз“

Кој не сонувал дека може, од една или друга причина, да патува во минатото? И тоа со можност за избор и на местото каде би се вратил. Да исправи некоја грешка, можеби да го убие...