Водич низ СКОПЈЕ
» Локации
Лајка

Лајка

Фино и опуштено место, на фина и опуштена локација со фин и опуштен персонал. Лајка не претендира да биде модерно и тренди кафуле, не се прават промени на ентериерот секоја година, не ечи модерна музика...
Козјак

Козјак

И Скопје има езеро. До душа, вештачко и оддалечено од градот околу 45 километри, но сместено во живописен предел на какви што обично им се воодушевуваме во фото галериите на странските веб сајтови. Козјак е...
Капан ан

Капан ан

Пред пет века преноќиште и гостилница за трговските патници, денес пивница и ноќен клуб во кој се случуваат најдобрите журки со електронска музика во градот. Капан ан е една од најмаркантните градби во Старата скопска...
Ирски паб „Сент Патрик“

Ирски паб „Сент Патрик“

Еден од првите вистински пабови во Скопје, со голем избор на пива и мезиња и вистинска пабска атмосфера и шарм. Ирскиот паб „Сент Патрик“ постои од 2000 година и се наоѓа на кејот на Вардар...
Водно и Милениумскиот крст

Водно и Милениумскиот крст

Доколку сакате да планинарите, а да не се намачите премногу, да го видите најголемиот крст во Македонија, да го разгледате Скопје од птичја перспектива и да се напиете природен планински чај, одвојте еден ден за...
Шутка

Шутка

Секој град во светот има населби кои се разликуваат од остатокот од градот. Населби за кои добивате впечаток како да се паднати од небо или едноставно донесени од негде и додадени во тој град. И...
Градски парк

Градски парк

Градскиот парк е скопската оаза. Најголемиот јавен парк во Македонија се простира на површина од 486.000 метри квадратни. Почнал да се формира во XIX век за време на Османлиското владеење, но се текот на годините...
Кале

Кале

Кале, како највисока точка во урбаниот дел на градот, е едно од најпопуларните места за посета во Скопје и дефинитивно задолжителна дестинација за секој турист. Тврдината импозантно се издига на левиот брег на реката Вардар...
Идадија

Идадија

„Рано утро чкембе чорба, после секој своја борба“ велат стиховите на една од  песните кои најдобро го опишуваат духот на Скопје. Утринската чорба е омилениот ритуал на старите скопјани. Оваа традиција се почитува до денес...
Марков манастир

Марков манастир

Доколку сакате да избегате од градската џунгла и да ги одморите сите сетила, а при тоа да не патувате стотици километри, направете неколкучасовна прошетка до Марковиот манастри. Манастирот е оддалечен од Скопје само 20 километри,...