Водич низ СКОПЈЕ
» Локации
Манастир Свети Пантелејмон

Манастир Свети Пантелејмон

Манастирот Свети Пантелејмон, изграден во XII век, е еден од најстарите и најзначајните манастири во Македонија. Свети Пантелејмон се наоѓа во селото Горно Нерези на осум километри југозападно од Скопје. До него може да се...
Ван Гог

Ван Гог

Кафулето Ван Гог, во Скопје е познато исто толку колку што е сликарот Ван Гог познат во Холандија. Или што би рекол нашиот пријател Васко Марковски: “Ван Гог не е само име на кафуле во...
Менада

Менада

Менада е авангардниот бастион на Скопје. Местото кое во осумдесеттите и деведесеттите години на минатиот век беше едно од главните „андерграунд“ собиралишта во градот, од пред неколку години повторно е редовна ноќна станица за многумина....
Камен мост

Камен мост

Камениот мост е најпознатиот симбол на Скопје. Го има во сите промотивни видеа за градот, претставува најчест мотив на поштенските разгледници и доминира на грбот на Скопје. Најфреквентниот пешачки мост на реката Вардар го изградил...
Кањон Матка

Кањон Матка

Мала Света Гора, земја на пеперутките, најатрактивен кањон во Македонија, во чија утроба е сместена една од најдлабоките подводни пештери во Европа. Ова е Матка во една реченица, но далеку од тоа дека во неа...
Безистен

Безистен

Безистенот е дефинитивно најшармантното место во Старата скопска чаршија. Некогашниот затворен пазар и центар на трговијата во градот, денеска е своевиден урбан микс од мини уметнички галерии, ликовни ателјеа, чајџилници, кафулиња. Безистенот е изграден во...
Мустафа-пашина џамија

Мустафа-пашина џамија

Мустафа-пашината џамија е главниот симбол на исламската архитектура во Скопје. Импозантен објект кој плени со својата убавина. Се наоѓа на видно место спроти Калето, меѓу два исто така особено значајни културно – историски споменици на...
Султан-Муратова џамија

Султан-Муратова џамија

Султан-Муратовата џамија е најстарата зачувана џамија во Скопје, а веројатно и на Балканот. Преживеала два пожара, меѓу кои и оној на Пиколомини и земјотресот од 1963 година, но останала гордо да сведочи за отоманската историја...
Македонска куќа

Македонска куќа

„Македонска куќа“ е еден од ретките ресторани во Скопје кој може со гордост да се пофали дека го заслужува епитетот „национален“. Иако објектот од надвор не е баш репрезентативен, веднаш штом ќе влезете во ресторанот...
Плоштад Македонија

Плоштад Македонија

Во Скопје, сите патишта водат кон главниот градски плоштад, Македонија. Место на кое Скопјани најмасовно ја дочекуваат Новата Година, локација на која се организираат речиси сите хуманитарни акции, културни настани на отворено, митинзи на политички...