Водич низ СКОПЈЕ

Боулдеринг – уметност на качување по карпи

Боулдерингот е спорт кој е речиси непознат во овој дел на светот. Станува збор за качување на карпи без употреба на јажиња и слична опрема која се користи при алпинизам. Боулдерингот обично се изведува на карпи високи до 6-7 метри, а за заштита од повреди се користат единствено душеци, кои се поставуваат под карпата на која се качува боулдерот.

Bouldering in Prilep_Balkon3

Група авантуристи од Германија го избраа македонскиот град Прилеп како совршена локација за да ја изведат својата уметност на качување по карпи.

Коментари