Водич низ СКОПЈЕ

Бигорскиот манастир го прослави раѓањето на патронот

EN

Бигорскиот манастир го прослави раѓањето на својот патрон свети Јован Крстител. Во манастирот голем број верници ноќта заедно со монаштвото ја минаа во бдеење па од утрината еден од најубавите македонски манастири беше полн со верници од цела Македонија.

balkon 053

Манастирот зрачи со духовност, како негова одлика е прекрасното старо византиско пеење на монасите, но во него има и дел од моштите на св. Јован Бигорски, односно специјално се чува дел од коска од десната рака на светецот. За неа се говори дека постојано испушта течност (миро) , но и посебен убав (смирувачки) мирис како доказ дека е дел од моштите на еден од најголемите христијански светци.

balkon 039

Овој свет храм како да се вгнездил крај бисерните води на реката Радика, во прекрасното шаренило на бујните шуми и раштркани карпи, по стрмните падини на Бистра. Тука, во манастирот, владее целосна невременска тивкост, во чија позадина е непрекинатиот исон на бисерните води на Радика и бујните млазеви на манастирските чешми“, пишува на интернет страницата на Бигорскиот манастир (http://www.bigorski.org.mk).

balkon 035

Описот продолжува со тврдење дека „ова древно светилиште, што го зема здивот на обичниот намерник, во ваквиот вонвременски декор, крие нешто повеќе од убава глетка. Со сите свои убавини, тоа е сведок на една подлабока убавина, во чиишто пазуви се крие сета негова тајна. Тајната на Бигорскиот манастир се крие во жедта човекот и светот да се преобразат, да постанат нов човек и нов свет. Неслучајно манастирот го носи името на последниот старозаветен пророк, којшто, со својот рамноангелен живот, бил совршен пример за оние кои обитавале овде.“

balkon 041

Еве неколку фотографии кои екипата на Балкон3 ги направи за време на прославата на патронот на манастирот:

 

balkon 113

balkon 107

balkon 090

balkon 115

Текст и фотографии: Миле А. Ристевски

Коментари