Водич низ СКОПЈЕ

БЕЗ ВРСКИ И КОРУПЦИЈА: „МЗАЕДНИЦА“ АЕРОДРОМ – ЗА ПОГОЛЕМА ДОВЕРБА ВО ОПШТИНАТА

Повеќе од 650 граѓани на Аеродром веќе се имаат регистрирано на апликацијата „мЗаедница“. Доминантни се пријави и иницијативи за уредување на зеленилото, санација на урбаната опрема, но и подобрување на безбедноста во сообраќајот. Оваа платформа претежно ја користат младите луѓе, но активни се и повозрасни корисници.

Општина Аеродром е една од последните локални самуправи која започна да ја користи дигиталната платформа „мЗаедница“. Оваа мобилна и веб – апликација, која се промовираше пред аеродромци пред нешто повеќе од еден месец предизвика голем интерес кај локалната заедница.

Најпрво, Аеродром е една од најголемите и најурбани скопски општини, со повеќе од 75 илјади жители. Оттука, очекувано е интересот за дигитализирани јавни услуги и двонасочна комуникација да биде поизразен.

Зошто „мЗаедница“ во Аеродром?

Центарот за социјални иновации БЛИНК 42 – 21 и општина Аеродром воспоставија првична комуникација уште при крајот на 2021 година. Придобивките кои ги дава „мЗаедница“ како што се: поквалитетни јавни услуги, поефикасна општинска администрација и пониска корупција на локално ниво беа главните точки на спојување меѓу БЛИНК 42 – 21, градоначалникот Тимчо Муцунски и општинското раководство.

Независно што дигиталната платформа овозможува: аплицирање за субвенции по дигитален пат, двонасочна комуникација (преземање иницијативи и пријавување на проблеми), истата има и многу други придобивки, кои системски го унапредуваат работењето на локалната самоуправа. Намалувањето на стапката на корупција е еден од главните проблеми во Македонија, а токму дигитализираните јавни услуги се спротивставуваат на селективниот пристап и пристрасност (која честопати ја среќаваме во органите на државната управа).

Повеќе од 650 регистрирани граѓани

Бројките се најдобар показател за користењето на „мЗаедница“ во општина Аеродром. Имено, за овој период регистрирани се повеќе од 650 граѓани. Тие имаат креирано свои профили на апликацијата, кои ги користат за дневна комуникација со општинската администрација. До овој момент, во Аеродром, во процес на решавање се 136 проблеми. Затворени, односно решени се 73 проблеми (каде што во најголем дел од случаите, општинската служба прикачува фотографија за промената која е направена на терен: исчистен отпад, променето јавно осветлување, санирани реквизити на детски и спортски игралишта и сл.).

Граѓаните поднеле и 9 иницијативи. Станува збор за предлози, чија главна цел е да се подобри квалитетот на живот по населбите. Дел од нив предлагаат изградба на трим патека за трчање, со цел поголема физичка активност на младите и сите граѓани. Исто така, видливи се и иницијативи за воведување на зонско паркирање во Мичурин, поставување на „лежечки полицајци“ пред ул. „Видое Смилевски – Бато“ 8А, изведба на пешачка патека во парк „Лисиче“, изградба на парк за миленици во Стар Аеродром и сл.

Воочлива е и брзата и прецизна комуникација на администрацијата, каде што секое задолжено лице дава целосен и точен одговор кон граѓанинот.

Дигитализација на општинските субвенции

Во претстојниот период, општината ќе продолжи и со дигитализација на субвенциите за купување на велосипед, еднократна помош за новороденче/прваче, како и финансиска поддршка за спортски клубови и граѓански организации.

На овој начин, граѓаните и другите субјекти ќе можат да аплицираат на брз и едноставен начин, по дигитален пат, без физичко присуство во општината. Користејќи ја „мЗаедница“ штедиме дел од нашите средства, но и време, како најзначаен ресурс во секојдневието.

Платформа која ја враќа довербата кај младите

Бројките на последниот Попис покажуваат дека 10.5 % од младите се иселиле од Македонија. Ако во 2002 биле евидентирани 480.828 млади на возраст од 15 до 29 години, во 2021 попишани се вкупно 326.733 млади луѓе на возраст од 15 до 29 години. Една од главните причини (по неколку домашни и меѓународни истражувања) поради која си одат младите е и недовербата во институциите и нивото на корупција.

Најголем дел од регистрираните граѓани на „мЗаедница – Аеродром“ се токму млади луѓе. Затоа што младите ја препознаваат дигитализацијата како процес кој гарантира брзо остварување на нивните права и обврски, без користење на врски или соочување со административни „лавиринти“.

Симнете ја мобилната апликација:

📲 App Store: https://apple.co/2SbERqJ

📲 Google Play: https://goo.gl/Y9qhpE

Десктоп верзија: www.mzaednica.mk

Овој текст е изготвен како дел од проектот „мЗаедница за еЗаедница“ поддржан од проектот „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА“, ко-финансиран од Европската Унија и спроведуван од Фондацијата Метаморфозис (Северна Македонија), Академија за е-владееење (Естонија), Levizja Mjaft! (Албанија), “Партнери за демократска промена Србија (Србија) “, НВО 35мм (Црна Гора) и ODK – Oтворени податоци Косово (Косово).

Содржината на овој текст е единствена одговорност на Центарот за социјални иновации Блинк 42-21 и на ниеден начин не ги одразува ставовите на Европската Унија.

 

 

 

Коментари