Водич низ СКОПЈЕ

Балкон3 ве води во Ксамил – одлична дестинација за летен одмор

Со растот на температурите и доближување на летните одмори, расте и интересот за туристичките дестинации. Балкон3 овој пат одлучи да ви претстави едно поинакво туристичко место каде можете да ги поминете летните одмори.

ksamil7_balkon3

Ние ќе се обидеме со помалку зборови, а со повеќе фотографии, да ви прикажеме што пореална слика за Ксамил. Мало туристичко село кое се наоѓа во јужна Албанија, поточно 18 километри јужно од Саранда.

Ксамил е погоден за семеен туризам и е единствена крајбрежна дестинација каде можете за 200 албански леки (100 денари) да се качите на чамец и да одите на ручек на островот карши или да изберете еден од посакуваните острови за прошетка на кој ќе го чувствувате силно изразениот мирис на јод.

ksamil5_balkon3

Ксамил е едно од малкуте крајбрежни села во Албанија во кое можете да допливате од еден до друг остров, но за ова освен што е потребно да бидете добар пливач, потребна е и голема храброст.

ksamil11_balkon3 ksamil12_balkon3

Ова порекрасно место, исто така, е омилена дестинација и за голем број туристи од Македонија. Но проблем за тие што не сакаат или ги мрзи да возат е долгото патување, некаде околу 500 км. До Ксамил од Македонија може да се стигне и преку Грција, а всушност тоа е и најдобро поради подобриот пат.

ksamil4_balkon3

А за тие што сакаат да им се крева адреналинот, можат да одат преку Албанија, поточно да преминат преку врвот Логора.

Llogara_7

Тие што со за Ксамил патуваат преку Албанија, треба да знаат дека патувањето им овозможува да ги доживеат сите убавини што ги нуди јужното албанско крајбрежје.

Llogara_15

Во текот на патувањето ќе поминете низ приватни плажи, девствени заливи, речни утоки, бункери и одлични карпести предели. Самото патување ве исполнува со адреналин и едноставно, не ве прави само патник, туку и истражувач.

Albania - 118 - Butrinti

Така што, не треба да се двоумите, ова лето посетете го Ксамил.

Бедри Реџалари

Коментари