Водич низ СКОПЈЕ
Софија Николау
Повеќе информации за

Софија Николау

Софија Николау сака да патува колку што е можно повеќе. Луѓето, градовите и храната во земјите околу Медитеранот се нејзини омилени. Се обидува да го заврши докторатот од Економска Географија (но не вложува доволно напори). Мисли дека Балканот е лудо и уникатно место, и бидејќи сме родени тука, тоа мора да има свое значење!

Напишано од

Софија Николау:

Фестивалот на маслинките во Ајвалик

Фестивалот на маслинките во Ајвалик

Го посетив турското крајбрежје на Егејското море за првпат вон летната сезона. Претпоставив дека ќе биде прилично тивко и еднолично во есен, но за преубавиот Ајвалик традицијата повторно оживеа и оваа година – фестивалот на...
Прва радио станица на грчки јазик во Истанбул

Прва радио станица на грчки јазик во Истанбул

Првото радио на грчки јазик „Ехото на Истанбул“ на грчката заедница во Истанбул емитува програма во живо во цел свет преку интернет. Иако работи веќе шест месеци, официјалното пуштање на радиото се случи на 30...
Градоначалникот на Солун избран за најдобар градоначалник за Октомври 2012 преку светско гласање на интернет

Градоначалникот на Солун избран за најдобар градоначалник за Октомври 2012 преку светско гласање на интернет

Јанис Бутарис, градоначалник на вториот по големина град во Грција (нешто повеќе од 1 милион жители), беше изгласан на отворено јавно гласање на интернет страницата citymayors.com за најдобар градоначалник во месец октомври 2012. Во претходните...
Два пати странец

Два пати странец

Изложба на фотографии во музејот Бенаки, Атина (18-25 Септември 2012) Како што велат организаторите, изложбата ви овозможува подобро да се запознаете со „најголемите преселби и размена на население во 20 век“. Фокусирајќи се на лични...
Вратите на Наксос

Вратите на Наксос

Интересна разновидност на порти и влезови во главниот град на Наксос, остров од грчките Кикладски острови. Од средновековните венецијански замоци, па до неодамна обновените ориентири, како „Големата порта“ на храмот на Аполон од 6 век...
Во потрага по грчко-еврејски обележја во Атина

Во потрага по грчко-еврејски обележја во Атина

Со цел да ви ги претставиме еврејските обележја на Атина на Балкон3, ги побаравме архивите на Музејот на Евреите во центарот на Атина. Таму нè дочекаа со одлична вест: група од околу 600 луѓе од...

„Кино Тисион“ – отвореното кино и неговата успешна приказна

„Приходот ни се дуплираше оваа година“ е фраза која ретко може да се слушне во Грција овие денови. Сепак тоа може да го каже Томас Маниакис кој во последните 30 години заедно со своето семејство...
Добровечер Баку, Атина се јавува!

Добровечер Баку, Атина се јавува!

ОГАЕ – Грција е официјалниот Фан клуб на грчката песна за Евровизија. Лукас Влавианос, секретар на ОГАЕ-ГР зборува за Балкон3 за активностите на Клубот, грчката песна за овогодишната Евровизија и за балканските релации. Како се...
Кој е грчкиот остров што нема змии?

Кој е грчкиот остров што нема змии?

Точниот одговор  – а тоа е Анафи (an-ofis, т.е. без змии) – му беше пратен по твитер на Паоло Несполи, италијански астронаут од Европската вселенска агенција кој се наоѓа на мисија на Меѓународната вселенска станица....

ДА ГО ПОДОБРИМЕ ГРЧКИОТ ТУРИЗАМ – UP GREEK TOURISM

Доброволна „ Crowdfunding“ иницијатива за промоција на Грција во кампањите на светските медиуми Со наслов „ Up Greek Tourism“ (Да го подобриме грчкиот туризам) граѓанската иницијатива со седиште во САД собра 20.000 долари за промоција на...