Водич низ СКОПЈЕ
Ненад Георгиевски
Повеќе информации за

Ненад Георгиевски

Ненад Георгиевски е музички новинар, преведувач, професор по англиски јазик, страствен читател на книги, музички колекционер, патник, автор на неколку музички документарци и горд татко.

Напишано од

Ненад Георгиевски:

Музиката е како живеењето, но уште подобра

Музиката е како живеењето, но уште подобра

Интервју со Матс Густафсон И авангардната фри импров сцена има свои ѕвезди меѓу кои далеку најпознат е Швеѓанецот Матс Густавсон, еден од гостите на овогодинешниот Скопски џез фестивал. Не постојат доволно зборови кои ќе можат...
Фестивал каде се среќаваат филмот, музиката, морето и планините

Фестивал каде се среќаваат филмот, музиката, морето и планините

Интервју со Адмир Чулумаревиќ, директор и основач на фестивалот Во последните 3 години, националниот парк Пакленица во Хрватска, на падините на планината Велебит, е домаќин на филмски фестивал кој се нарекува Стариград Пакленица Филмски Фестивал....
Слушајќи ги Chemical Brothers сфатив дека ми недостасуваат Орбитал

Слушајќи ги Chemical Brothers сфатив дека ми недостасуваат Орбитал

Интервју со Пол Хартнол – Orbital Со огромната популарност на техно музиката на почетокот на 90-те се појавија голем број бендови и музичари, но малку од нив останаа толку долго на таа сцена како Orbital....
Латиша Садиер – Искреноста е секогаш важен критериум

Латиша Садиер – Искреноста е секогаш важен критериум

Латиша Садиер е француска музичарка која е далеку најпозната како некогашна пејачка во бендот Stereolab, бенд кој за време на своето 19 годишно постоење беше жанр за себе. Заедно со некогашниот сопруг Тим Ган, тие...
Тиндерстикс – 20 години музика на поинаков начин

Тиндерстикс – 20 години музика на поинаков начин

Најдобрата музика на светот е таа која ќе не убеди дека не постои друга музика на светот. Дваесет години после издавање на нивниот албум Тindersticks прават музика која го инспирира баш тоа чувство. Тие се...
Last Expedition подготвени за нова експедиција

Last Expedition подготвени за нова експедиција

Интервју со Сеад Хаџиќ Сецко – Долгата пауза беше грешка Некои бендови се големи бидејќи сите ги сакаат, а кај некои бендови привлечноста е во тоа  што не им се допаѓаат на сите. Односно, им...

ЕЛЕНИ КАРАИНДРУ – ФИЛМОТ Е ИНСПИРАЦИЈА ЗА СОЗДАВАЊЕ ГОЛЕМИ ДЕЛА

Филмската, односно применетата, музика навистина е денес жанр сам за себе. Тука можат да се сретнат многу автори, познати и непознати кои неуморно творат и оставаат свој печат. Поголемиот дел од музиката која е снимена...
Grinderman шири поинаква енергија од Bad Seeds

Grinderman шири поинаква енергија од Bad Seeds

Интервју со Џим Склавунос  (Nick Cave and the Bad Seeds & Grinderman): „Ние сме музичари со различни интереси“. После долг низ години предводејќи го својот матичен бенд Bad Seeds, Ник Кејв, се одлучува со својот...