Водич низ СКОПЈЕ
Хусамедин Гина
Повеќе информации за

Хусамедин Гина

Повеќе од десет години новинарско искуство, но никогаш професионален новинар (со плата). “Вечити” или поточно кажано, дипломиран хонорарец. Студент во првата генерација на Едногодишната школа при Македонскиот Инститит за Медиуми. Работно искуство во МТВ Турска Редакција, Бирлик и неделникот Форум Плус. 6 месеци дописник за Турската НТВ за време на кризата. Го сакам спортот, фан сум на ФК Бешикташ од Истанбул. Освоени награди: - Награда од обединетите нации за текст за сиромаштијата - објавен во весникот “Време” – 2006 - Награда од европската унија – “Жан Моне” – за текст `Еу и децата` 2007 – објавен во новинската агенција ИНА. ЈАС ВО ЕДНА РЕЧЕНИЦА: Новинар во срцето, машински инженер по вокација...

Напишано од

Хусамедин Гина:

Турист да си, во Скопје да си

Турист да си, во Скопје да си

Туристите од Турција ја посетуваат Македонија од неколку причини. Како прво, многу ја сакаат Македонија, а нејзините граѓани ги чувствуваат како браќа. Второ, немаат потреба од визи и трето, според нив најважното е тоа што...
Човештвото бара спас во Турција и во Франција за судниот ден

Човештвото бара спас во Турција и во Франција за судниот ден

Колони возила од цел свет возат кон турското село Ширинџе и француското село Бугарах, кои според пророштвото на Маите единствени ќе бидат поштедени за судниот ден закажан за 21 12 2012. Меѓу оние што се...
Илина Арсова – САМУРАЈ меѓу планинските врвови

Илина Арсова – САМУРАЈ меѓу планинските врвови

Планините не прават подобри и посреќни луѓе Со месеци се оддалечува од удобен живот, води борба со освојувањето на планините. Но, сето тоа вели не прави поблагородни и подобри луѓе. Како врвен алпинист, но и...

ИНШАЛА, БИ САКАЛ ДА ГО ПРОБАМ ЛЕЗЕТОТ НА ЕУ

Пензионерите сакаат да ја видат Македонија во ЕУ, не поради сопствениот стандард, туку поради подобрата иднина на своите деца. Скептични се, но се надеваат дека ќе го доживеат тој историски ден. „Кога поминувам на пешачки...
Уникатни поединци со големо срце

Уникатни поединци со големо срце

За реалната вклученост во општеството на лицата со попреченост, треба постојано да се подигнува јавната свест во заедницата. За таа цел на плоштадот Македонија се одржа хуманитарна манифестација. Настанот беше дел од проектот „Еднаков пристап за...
Еминону – еден друг свет

Еминону – еден друг свет

Најголемата туристичка атракција на Истанбул. Центар на Османлиската империја, срцето на Истанбул. Поранешен главен град на Источен Рим и Византија. Преку ден брои над 2 милиони жители велат луѓето со кои разговаравме, навечер бројката се...
Чаликли – Една искрена приказна

Чаликли – Една искрена приказна

Поговорката `ако ја споделиш болката таа ќе се намали, ако, пак, ја споделиш радоста таа ќе зголеми` најмногу одговара токму за селата. Во тоа се уверивме, кога по повод Меѓународниот фестивал на пролетни веселби го посетивме селото...
Музејот за играчки е мојата поезија

Музејот за играчки е мојата поезија

Приказната за Сунај Акин, поет и сопственик на еден од најпознатите музеи за играчки во светот… Истанбул, Гозтепе, историски бел замок од пет спрата. Вредниот имот, поетот Сунај Акин, го наследува од своето семејство. Имотот...
Вруток – природен, чист и бескрајно убав

Вруток – природен, чист и бескрајно убав

Ако се прашувате каде за викенд, ако немата вистинска идеја или пак имате дилеми, порталот Балкон3, мисли на Вас:) Ако сте за риба и рибни специјалитети, веќе нема место за двоумење. Одете до Вруток,  една...
ДЕЦА, НЕ СТЕ САМИ!

ДЕЦА, НЕ СТЕ САМИ!

Деца не сте сами! Ова е основната порака која ја дадоа странските амбасади во нашата земја. По повод Меѓународниот ден на детото, не ги заборавија децата, се собраа, заедно, пред Спомен куќата на `Мајка Тереза`,...