Водич низ СКОПЈЕ
Александар Манасиев
Повеќе информации за

Александар Манасиев

Новинарската „голгота“ ја живее од 2003 година, а секој ден му е ново слатко измачување. Сепак, зависник е од адреналинот кој го носи професијата. Кога го остава новинарското перо љубител е на астрономија , чита СФ-литература и омилени автори му се Вилијам Гибсон и Филип К. Дик. Порок му се добрите серии како „The Wire“. Ги сака патувањата, без разлика дали со отворени или пак со затворени очи.

Напишано од

Александар Манасиев:

Фотографии кои ја „заробуваат“ душата на Турција

Фотографии кои ја „заробуваат“ душата на Турција

Случаен фотограф или уметник кој само чекал шанса да се разбуди од длабокиот сон? Турчинот Нејдет Дузен не сонувал отсекогаш да биде фотограф и можеби немало воопшто и да се занимава со фотографија ако не...
Балкон3 на Бит-пазар во Берлин

Балкон3 на Бит-пазар во Берлин

Рачно изработен мебел, чудна колекција на кукли, стар накит, антиквитети, гас-маски, облека од Источна, но и од Западна Германија, свежо приготвена храна и уште илјадници нешта за кои воопшто и не сте помислиле дека може...
Чешки велеслалом низ Македонија

Чешки велеслалом низ Македонија

Што може да предизвика двајца млади авантуристи од Чешка да ги спакуваат куферите и за само неколку дена да испланираат патување низ Македонија? Одговорот е едноставен – снег, снег, снег… Ондреј и Кети се двајца...
Малиот Селдо од Македонија, голем шампион на мразот во Италија

Малиот Селдо од Македонија, голем шампион на мразот во Италија

Дузина деца се насобрале околу дебелиот мраз кој се зафатил на патека во селото Требиште во општината Маврово-Ростуше на границата меѓу Македонија и Албанија. Во селото е весело. Децата се лизгаат на мразот користејќи ги...

Азилантски танц преку оградата

Кога денеска ќе го чуеме зборот азиланти, веднаш си помислуваме на илјадниците граѓани од Балканот  кои ги преплавија западноевропските земји барајќи излез од тешката економска криза. Таму ги нарекоа економски емигранти и без воопшто и...
Кожуф – Рај за екстремните скијачи од Грција и Македонија

Кожуф – Рај за екстремните скијачи од Грција и Македонија

Сончево саботно утро кон крајот на јануари. Два тима, еден од Македонија, а вториот од Грција, набрзина ги пакуваат скиите, ги подготвуваат автомобилите и ги земаат камерите и фотоапаратите за да го овековечат секој миг...
Србија два пати слави Нова година

Србија два пати слави Нова година

Во Србија на 1 јануари не пристигнува Новата година. Ако секаде во светот со големи фанфари на 31 декември се испраќа старата година и со насмевки, бакнежи и прегратки меѓу најблиските се дочекува новата, во...
НАУЧНИКОТ ОД ДРУГА ПЛАНЕТА – БАЛКОН 3 ВО МУЗЕЈОТ НА НИКОЛА ТЕСЛА ВО БЕЛГРАД

НАУЧНИКОТ ОД ДРУГА ПЛАНЕТА – БАЛКОН 3 ВО МУЗЕЈОТ НА НИКОЛА ТЕСЛА ВО БЕЛГРАД

Милиони луѓе се преголеми за својот град, на илјадници им е претесно во државата во која живеат, а за стотици дури и границите на континентите лесно се прескокнуваат. Сепак, на прсти може да се избројат...
Балкон 3 во потрага по чудовиштето од Лох Нес

Балкон 3 во потрага по чудовиштето од Лох Нес

Детски сон кој се буди по секое прелистување на книгата „Сите мистерии на светот“ од Артур Кларк не донесе до едно од најмистериозните и најпознати езера во светот, езерото Лох Нес во близина на градот...
„Боби“ е најљубезниот домаќин на Олимпијадата во Лондон

„Боби“ е најљубезниот домаќин на Олимпијадата во Лондон

Популарните лондонски полицајци познати како „бобиевци“ верувале или не, но можеби се најдобрите домаќини на Олимписките игри кои оваа година се оддржуваат во Обединетото Кралство. Сте помислиле ли некогаш да го замолите полицаецот во вашата...