Водич низ СКОПЈЕ
Александар Манасиев
Повеќе информации за

Александар Манасиев

Новинарската „голгота“ ја живее од 2003 година, а секој ден му е ново слатко измачување. Сепак, зависник е од адреналинот кој го носи професијата. Кога го остава новинарското перо љубител е на астрономија , чита СФ-литература и омилени автори му се Вилијам Гибсон и Филип К. Дик. Порок му се добрите серии како „The Wire“. Ги сака патувањата, без разлика дали со отворени или пак со затворени очи.

Напишано од

Александар Манасиев:

НАУЧНИКОТ ОД ДРУГА ПЛАНЕТА – БАЛКОН 3 ВО МУЗЕЈОТ НА НИКОЛА ТЕСЛА ВО БЕЛГРАД

НАУЧНИКОТ ОД ДРУГА ПЛАНЕТА – БАЛКОН 3 ВО МУЗЕЈОТ НА НИКОЛА ТЕСЛА ВО БЕЛГРАД

Милиони луѓе се преголеми за својот град, на илјадници им е претесно во државата во која живеат, а за стотици дури и границите на континентите лесно се прескокнуваат. Сепак, на прсти може да се избројат...
Со кои цртани растеле децата во Македонија и Грција?

Со кои цртани растеле децата во Македонија и Грција?

Не враќаат во минатото небаре се временска машина. Не потсетуваат на младоста и на безгрижното детство. Тоа е моќта на цртаните филмови. Некои од анимираните филмови со кои растеле генерации како Том и Џери или... Популарни и во Грција и во Македонија
Цело село го готви, цело село го јаде – Кешкек

Цело село го готви, цело село го јаде – Кешкек

Оваа традиција е на листата на УНЕСКО како едно од нематеријалните културни богатства на Турција.Неколку жени од мало село на југоистокот во Турција пеат песни околу огромниот аван направен од камен кој е наполнет со... кога ќе го јадеме твојот кешкек?
Музејот во малото турско село Бакси е најдобар во Европа

Музејот во малото турско село Бакси е најдобар во Европа

Селото Бакси порано познато како Бајрактар е навидум обично село во Турција во кое мирен живот водат преостанатите 480 жители кои засега не заминале во Истанбул, оддалечен 1.100 километри, главниот град Анкара оддалечен 600 километри...
И Турција има свој Лох Нес

И Турција има свој Лох Нес

Луѓето сакаат неразјаснети мистерии, сакаат да веруваат или пак да читаат за митолошки суштества или пак за натприродни појави. Некои се фанови на овие приказни и ги слушаат и читаат само за забава, други пак...
„Шарениот град“ на Рајна совршен за летна авантура

„Шарениот град“ на Рајна совршен за летна авантура

Летно попладне во малото гратче Stein am Rhein ( во превод Камен на Рајна) во кантонот Шафхаузен во Швајцарија. Сонцето пече силно и пополека ги брка туристите да бараат сенка под некое дрво, во некое...
Модерна Атина низ објективот на Константин Манос

Модерна Атина низ објективот на Константин Манос

Атина е огледало на денешна Грција. Ова неодамна ни го кажа светски познатиот фотограф Константин Манос во интервјуто за Балкон3 како одговор на прашањето како би изгледала неговата прочуена колекција фотографии насловена „Грчко портфолио“ ако...

Бездомниците се најдобри туристички водичи во Прага

Бездомниците немаат своја куќа или стан кои можат да ги наречат свој дом, но затоа пак го имаат целиот град во своите дланки. Градот под отворено небо е нивниот дом. Вака најлесно може да се...
Фотограф кој ја зароби неверојатната убавина на селата во Грција

Фотограф кој ја зароби неверојатната убавина на селата во Грција

Како глас кој како да извира во вашата душа е повикот да го посетите родниот крај на вашите предци. Го чувствувате најпрвин како безначаен шум кој по некое време станува се погласен и погласен, а...
Компјутерскиот Моцарт од Македонија меѓу најпаметните шест тинејџери во светот

Компјутерскиот Моцарт од Македонија меѓу најпаметните шест тинејџери во светот

Детскиот сон е кутија златна, ѕвездено кајче што броди. Во него може се да се случи, повторно се да се роди… Децата го имаат светот на дланка и патуваат секаде и во секое време. Верувале...