ISHULL GREK NËN AKROPOL

Rëfim  për një vendbanim   të pazakontë dhe banorëve të  tij

 anafiotika1_balkon3

Në vitet 1840 Mbreti Bavar i cili ka sunduar Greqinë u ka bërë thirrje muratorëve më të mirë të vendit  të ndërtojnë një pallatë për mbretin e ri në kryeqytetin e ri .Muratorët kanë arritur nga një ujdhesë  e vogël në Kikladi i quajtur Anafi.Por, zyrtarët nuk u kanë siguruar vendqëndrim,kështu që ata kanë qenë të detyruar  që vetë të ndërtojnë shtëpi në mënyrën siç  ndërtohet në Egje: të vendosura në një kodër shkëmborë, me vendpozitë e cila i mbron nga fenomenet natyrore me shikim strategjik të  qytetit.

Kodra ishte shkëmbi  Akropolis, nërsa lokacioni quhej Plaka. Pjesa e epërme  e Plakës ( qyteti i sotëm i vjetër i Athinës) u bë i njohur si Anafiotika ( lagja Anafi). Së shpejti, shumkush  nga ujdhesat  Kikladi erdhën  këtu të punojnë  sepse kishte  nevojë të madhe për muratorë, druprerës,gurëgdhendës të shkathët,dhe njerëz që dinin  të punojnë me mermer. Një lagje në Aanfiotika quhet Tiniaka ( vjen nga ujdhesa Tinos), ndërtimet e mermerit të të cilit  janë të  neoklasicizmit të  shekullit 19  me pamje joshëse për çdo vizitor të  Athinës. Megjithatë, shumë pak njerëz dinë për shtëpitë modeste ku  kanë jetuar mjeshtërit,kurse me kalimin e viteve , arkeologët kanë rrënuar  shumë shtëpi të banorëve të ujdhesës  për gërmime arkeologjike.Kështu që, sot mund të shihen rreth 45 shtëpi të cilët janë ruajtur dhe janë të fshehura në pjesën e brendshme të labirinthit të rrugëve nëpër Plakë.

anafiotika2_balkon3

Nisuni drejt nga rruga Trasilu (Thrasyllou), përballë stacionit të metrosë Akropol (Acropolis), dhe do të arrini te kisha e vogël dedikuar Shën Gjorgjit, e cila e shënon hyrjen në Anafiotika.

anafiotika3_balkon3 anafiotika4_balkon3

Arkitektura e Egjeut është befasia e parë. Shtëpi të vogla,të  bardha në formë kubi  të  rrenditura përgjatë rrugicave të ngushta gjarpëruese,dallohen dukshëm  nga stili i pjesës tjetër të Plakës.Menjëherë ju kaplon ndjenja se jeni në ndonjë ujdhesë të Kikladave.Posterët nga Anafi e intesnifikojnë iluzionin.

anafiotika5_balkon3 anafiotika6_balkon3

Një tjetër tipar unik janë  numrat e  shtëpive: shtëpia e parë , e ndërtuar dikur është numër 1, e dyta e ndërtuar (edhe pse është larg disa metra)  është numër 2 e kështu me radhë. Shtëpitë sot janë të ndërtuara mbi rrënojat e venbdanimeve  prej balte  të cilët kanë qenë të ndërtuara brenda  disa ditësh  që të sigurojnë  strehim urgjent për banorët e ujdhesës.Në disa raste shtëpitë janë  deri në gjysmë të ngjitura për shkëmbi- zakon dhe praktikë tek banorët e ishujve Kikladi.

anafiotika7_balkon3 anafiotika8_balkon3

Por, ajo që habit më së shumti është fakti se banorët e Anafiotikës, vërtetë nuk dëuan të largohen dhe mbeten të jetojnë me gjenerata. Ndryshe nga pjesa tjetër e Plakës, qyteza e tyre e vogël- ujdhesa ka mbetur e pa prekur deri në vitet 1980- ta, periudhën e restaurimit të qytetit të vjetër ( kur shumë banorë, ish pronarë janë nxitur  t’i shesin dhe të largohen). Ky proces e ka shndërruar Plakën në një lagje të butë, të qetë, por i ka rritur çmimet e patundshmërive deri në qiell dhe tani janë vetëm për të pasurit.Por, kjo nuk ndodh me Anafiotikën.

anafiotika9_balkon3

” Po , duhet patjetër të paguajë çmimin , ” thotë  një banor 55 vjeçar, i cili është lindur dhe rritur këtu në shtëpinë e prindërve të tij. ” Ne e duam fshatin tonë të vogël, por vazhdimisht  ndihemi të lënë pas dore. Vazhdimisht ka probleme me furnizimin me energji elektrike dhe uj, dhe ujësjellësi  asnjëherë nuk ka qenë i përfunduar. Banorët thonë se shpesh vërshohen  rrugicat e vogla, për shkak se  nuk ka kanalizim   për ujin që derdhet nga  shkëmbi .

” Sido që të jetë , ne nuk duam të largohemi ,” thotë një tjetër, banorë tridhjetvjeçar.” Çdo mëngjes zbresim poshtë në çmendurinë  e qytetit,  shkojmë në punë, dhe në mbrëmje kur të kthehemi truri sërisht  na qetësohet . ”

anafiotika10_balkon3

Të rinjët dhe  të moshuarit  jetojnë në një mini shoqëri që qëndron  bashkë. Lagjja ka siguruar strehim për refugjatët nga lufta në Azinë e  Vogël në vitet 1920 dhe i strehonte  të varfërit. Disa artistë dhe migrantë erdhën  të jetojnë  këtu dhe me  kohë u përshtatën  në mënyrën  e  thjeshtë të jetësës. Arkitektë, sociologë dhe shumë të tjerë kanë studiuar kombinim unikat  të së  vjetrës dhe bashkëkohores, urbanes dhe rurales në këtë kuart.

anafiotika11_balkon3

Ndonjëherë kamera regjistron  momente të bashkëjetesës, si foto të fundit të fqinjëve të cilët në fund të ditës mblidhen për një gotë  pije, papritmas ju bashkohet një mizikant  i njohur i cili luan serenada të vjetra athinase në kitarën e tij   dhe të gjithë së bashku i këndojnë. Përderisa shëtisja sot, zhurma e zakonshme e drekës  u  ndërpre nga fqinjët të cilët përshëndetën lindjen e një foshnjeje, nip i njërit nga fqinjët.

Unë mendoj se përkundër  problemeve serioze ne mund t’ua kemi zili për  standradin jetësor.Prej se Athina u shndërrua në qytet çimentoje të gjitë ankohen se e kemi humbur ndjenjën e bashkëjetesës dhe kujdesit për të tjerët, gjëra të cilët ishin pjesë integrale e jetës shoqërore deri para disa brezave.

Tani është shumë vonë dhe  duhet të merremi  me probleme të tjera që janë shumë më serioze . Por, mendoj se këta njerëz kanë  fat .

anafiotika12_balkon3

Nëse vendosni të kaloni nëpër Anafiotikë  jeni të qetë sepse ajo është lagje rezidenciale. Më mirë është ta vizitoni herët në mbrëmje gjatë verës kur jeta zhvillohet në të hapur.

Shpesh do të shihni njerëz të ulur në oborre osë nëpër  rrugica të vogla dhe janë mësuar me turistë të cilët kalojnë kështu që do të ishte mirë që t’i përshëndesni  dhe të  buzëqeshni!

anafiotika13_balkon3

Sophia Nikolaou

Comments