Водич низ СКОПЈЕ

АЈДЕ БРЕ ПЕЛИВАН!

АЈДЕ БРЕ ПЕЛИВАН! (тоа е израз кој што се извикува на почетокот на борбата меѓу борачите, повик на двобој)

Место Чаликли, Валандовско, фудбалски стадион со прекрасна зелена трева, зурли, тапани, стотици литри зејтин, еден пеливански Ага, десетици судии, стотина пеливани од сите возрасти, активни и поранешни борачи во слободен стил. Сето тоа беше доволно да стотици домашни и странски гости два дена уживаат во вештините наовој традиционален спорт.

Уживајте во фото приказната на Балкон3..

Зејтинот се троши како “алва”

Загревање

Пеливански Ага (Поранешен пеливан, облечен во традиционална облека ги контролира борбите)

Кожени пантолони ( се нарекуваат `кспет` - се изработуваат од кожа на бафало и теле)

Талент – Првата победа е најслатка

Без него не се може

Следува спектакуларен туш

Традиционалниот бакшиш. Но кризата си го прави своето, капчето речиси празно.

Се следи внимателно

Ех бе! Да бев малку помлад:)

Повреда на рамо- составен дел од борбите

Хусамедин Гина

Коментари