Водич низ СКОПЈЕ

“AİR OF İSTANBUL” – ПЛАТИ ПА ДИШИ

Еден од најпознатите турски поети Орхан Вели, во еден негов познат стих вели: `Живееме бесплатно, бесплатно, воздухот е бесплатен, облакот е бесплатен, реката, дождот, калта се бесплатни`….

Но денес веќе тоа не важи, воздухот веќе не е бесплатен, барем кога зборуваме за Истанбул. Имено Истанбулскиот воздух чини доста пари, а згора на тоа има и голема побарувачка.  

Културната иницијатива Билкент, која што презема обврска комерцијално да менаџира 55 музеи и излетнички места низ Турција, започна со продавање на конзервиран `Истанбулски водух`, идеја која наиде на голем интерес кај домашните и странски туристи. Цената на една конзерва чини 16 турски лири или 7 Евра. Засега, месечно во просек, се продаваат околу 100 конзерви.

На конзервата има фотографии од Истанбул и носи натпис ”Air of İstanbul”. Пријатно изненадените туристи и домашни посетители, откако ќе ја видат конзервата, најпрвин се насмевнуваат, потоа на кратко коментираат интересно, пријатно сме изнендадени, супер, оригиналнa идеа, многу духовито, додека за дел од посетителите, тоа е многу глупаво и доста скапо….

”Првата реакција на тие што ќе ја видат конзервата е насмевката. Од фидбекот што го добиваме, конзервата ја купуваат за подарок, за некој близок во странство или пак туристите што сакаат да понесат со себе нешто, што ќе им остане во сеќавање од посетата на Истанбул”, изјави Јилдирај Дурмаз,  директор на продавницата за `Истанбулска колекција` која се наоѓа во Топкапи Палатата во Истанбул.

Според Дурмаз во продожбата голема улога има и носталгијата кон својата татковина. ”Една жена купи една конзерва за да му испрати на својот син кој подолго време, поради обврските не можел да се врати во Турција. Тоа беше еден од најтажните емотивни моменти за нас, вработените во продавницата”, додаде Јилмаз.

Подготвил: Хусамедин Гина

Коментари