Водич низ СКОПЈЕ

A Balkan Tale

Една Балканска Приказна

Пет истакнати фотографи од Балканот, отсликуваат една серија уникатни споменици од Отоманскиот период и ги претставуваат на јавноста преку изложба на фотографија, во Музејот на Грчка Народна Уметност, во населбата Плака во центарот на Атина.

                         

Изложбата беше свечено отворена на 9 Февруари и петте фотографи ни зборуваат преку нивната уметност за уникатни споменици од Отоманскиот период, како бањи, аквадукти, цркви, џамии, мостови, домови за сместување сиромашни луѓе.

Станува збор за фотографите Иван Петровиќ од Србија, Камило Ноллас од Грција, Јута Бензенберг од Албанија, Иван Блажев од Р.Македонија и Самир Карахода од Косово.

                        

Погледот на петте фотографи го прикажува заедничкото минато на Балканските држави и како што изјавија организаторите на изложбата, станува збор за предизвик, да можеме да погледнеме над етнички граници и да ја истражиме целовкупната историја на Балканот.

Како што го опишуваат организаторите обидот «A Balkan Tale / Една Балканска Приказна» има за цел да предизвика јавна дискусија околу заедничката историја на Балканот и да помогне на одржувањето и прикажувањето на културното наслество на регионот. Составен е од една патувачка изложба на фотографии, придружувана од паралелни дејствија (едукативни програми, документарни емисии, вебстрана, печатена верзија и патувањето на сетилата).

Се работи за проект на Goethe-Institut со подршка на Европската Унија. Околу продукцијата, одговорна е грчката продуцентска куќа АНЕМОН, а активно учествува и Музејот на Грчка Народна Уметност, како и десет културни невладини организации од Балканот.  Одговорна за научниот надзор е Христина Кулури, а исто така учествуваат и меѓународно истакнати историчари, меѓу кои и Марк Мазауер.

Изложбата ќе трае до 8 Април 2012.

Информации за манифестацијата

Музеј на Грчка Народна Уметност

Централна зграда, ул.Кидатинеон бр.17, 10558 Атина, Плака, http://www.melt.gr/index.php?lang=

 

 

 

 

Коментари