Водич низ СКОПЈЕ

“A Balkan Tale” пристигна во Скопје

Продолжува Балканската приказна на петте истакнати фотографи од Балканот (Иван Блажев-Скопје, Јута Бенценберг – Тирана, Камило Нолас-Атина, Самир Карахода-Призрен и Иван Петровиќ-Белград) кои отсликуваат една серија уникатни споменици од Османлискиот период и ги претставуваат на јавноста преку изложба на фотографии во Куршумли Ан, Старата скопска чаршија.

Денес сеќавањето на османлискиот период останува зачувано во објектите кои ја промениле намената, или пак целосно избледеле поради запоставеност и уништување. Сепак, без оглед на нивната состојба, руинирани или зачувани, објектите, приватни и јавни, христијански, муслимански или еврејски, остануваат како документи за заедничката историја, историја која ја споделувале народите на Балканот приближно шест века.

Како што го опишуваат организаторите, обидот «A Balkan Tale / Една Балканска Приказна» има за цел да предизвика јавна дискусија околу заедничката историја на Балканот и да помогне во одржувањето и прикажувањето на културното наследство на регионот. Составен е од една патувачка изложба на фотографии, придружувана од паралелни дејствија (едукативни програми, документарни емисии, веб страна, печатена верзија и патувањето на сетилата). Современите фотографии од овие споменици ни овозможуваат да го видиме османлиското наследство во поинакво светло, да го преиспитаме нашето заедничко минато и да ја раскажеме нашата балканска приказна. Фотографиите опфаќаат значајни објекти како: џамии, цркви, амами, анови, аквадукти, палати, мостови, доловувајќи ги истовремено нивните уникатни историски карактеристики, но и нивната моментална состојба.

Во рамките на свеченото отворање на изложбата се одржа и премиерната проекција на документарниот филм „Балканска приказна“.

„Балканската приказна“ е проект на Goethe-Institut со подршка на Европската Унија.

Информации за изложбата:

Место: Куршумли Ан, Стара скопска чаршија

Изложбата ќе трае од 25 Април до 9 Мај  2012

(Х.Г.)

Коментари