Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: Европска унија

Повик за предлог-проекти за локални граѓански организации што работат во областа на човековите права

Здружението за промоција и унапредување на културните вредности Конфиденс објавува Повик за доделување мали грантови на локални граѓански организации кои што работат во областа на човековите права во Северна Македонија. Повикот за доделување грантови е... Краен рок на поднесување 20.07.2021
Парче демократија за сите – DOCPIE

Парче демократија за сите – DOCPIE

Здружението Граѓански Центар за Оддржлив Развој ЕГРИ од Крива Паланка е едно од ретките граѓански асоцијации од руралните македонски општини, кои активно се вклучени во интернационални активности – вмрежувања, партнерства и во имплементација на проекти... Европа за граѓаните
СОСЕДИТЕ ЗАЕДНО ГИ РЕШАВААТ ПРОБЛЕМИТЕ

СОСЕДИТЕ ЗАЕДНО ГИ РЕШАВААТ ПРОБЛЕМИТЕ

Пограничните општини во Македонија и Грција, се пример дека двата соседни народа можат да  ги издигнат меѓусебните релации над политиката. Локалните самоуправи од двете страни на границата ја интензивираат соработката со реализација на  проеkти за...
Зошто е кул да си стар?

Зошто е кул да си стар?

Европа старее! Според податоците на ЕУРОСТАТ, просечната возраст на жителите во Европската Унија е 39,8 години, а се очекува до 2060 година просекот да биде 42,7 години. Животниот век на луѓето е продолжен, па така...

ИНШАЛА, БИ САКАЛ ДА ГО ПРОБАМ ЛЕЗЕТОТ НА ЕУ

Пензионерите сакаат да ја видат Македонија во ЕУ, не поради сопствениот стандард, туку поради подобрата иднина на своите деца. Скептични се, но се надеваат дека ќе го доживеат тој историски ден. „Кога поминувам на пешачки...