Водич низ СКОПЈЕ
» Настани

Тринаесет илјади посетители на 13-от „Таксират“

Кој вели дека бројот тринаесет е баксуз? Барем тоа не важи за музичкиот фестивал „Таксират“. Годинава, во своето тринаесетто издание, кое се оценува како едно од најдобрите досега, на почетокот на месецот фестивалот претстави разновидна...
Во Националната галерија отворена една од најзначајните изложби во Грција

Во Националната галерија отворена една од најзначајните изложби во Грција

На изложбата можат да се видат досега непознати уметнички скапоцености од колекцијата на Националната галерија, повоениот период и современата уметност. Пикасо, Рембрант, Делакроа, Гикас, Царухис, Моралис, кои чекаа во магацините на Галеријата сега се изнесени...
Култниот писател Давид Албахари дојде во Скопје

Култниот писател Давид Албахари дојде во Скопје

Големиот српски писател со светско искуство го посети Скопје по повод македонската промоција на неговиот роман „Лудвиг“. Српскиот, европскиот, светскиот писател Давид Албахари дојде во Скопје, за да биде дел од македонската промоција на неговиот...
Македонската филхармонија наскоро во Оман

Македонската филхармонија наскоро во Оман

Во Мускат, главниот град на арапската земја, Македонската филхармонија ќе настапи во јануари, во новото архитектонско здание кое предизвика сензација. По долги години пауза, оркестарот на Македонската филхармонија во јануари ќе гостува надвор од земјава....