Водич низ СКОПЈЕ
Хусамедин Гина
Повеќе информации за

Хусамедин Гина

Повеќе од десет години новинарско искуство, но никогаш професионален новинар (со плата). “Вечити” или поточно кажано, дипломиран хонорарец. Студент во првата генерација на Едногодишната школа при Македонскиот Инститит за Медиуми. Работно искуство во МТВ Турска Редакција, Бирлик и неделникот Форум Плус. 6 месеци дописник за Турската НТВ за време на кризата. Го сакам спортот, фан сум на ФК Бешикташ од Истанбул. Освоени награди: - Награда од обединетите нации за текст за сиромаштијата - објавен во весникот “Време” – 2006 - Награда од европската унија – “Жан Моне” – за текст `Еу и децата` 2007 – објавен во новинската агенција ИНА. ЈАС ВО ЕДНА РЕЧЕНИЦА: Новинар во срцето, машински инженер по вокација...

Напишано од

Хусамедин Гина:

Попова Шапка – вистински снежен рај

И додека странците им се восхитуваат на природните убавини на нашата земја, завидувајќи ни на богатството што го поседуваме, ние „навидум сопственици на природните богатства“ не сме ни свесни што сé имаме добиено како наследство...
Бит Пазар – вековна традиција

Бит Пазар – вековна традиција

„Со својата долгогодишна традиција пазарот сеуште е една од институциите која се спротивставува на технологијата и модерниот живот во една метропола.“ „Тука се мери точно“. Така пишува на една од тезгите, полна со банани, во...
СНЕЖНИОТ ТАНЦ НА ДИВИТЕ ГУЛАБИ

СНЕЖНИОТ ТАНЦ НА ДИВИТЕ ГУЛАБИ

СНИМЕНИ ВО СТАРАТА ТУРСКА  ЧАРШИЈА Мир Возбуда Почеток Повеќе возбуда Хаос Изморени Стратегија Ти велам… Провокација Возбуда 2 Паметно Фото: Хусамедин...
ТИВКА И СКРОМНА ГОСПОДАРКА НА ХАРЕМОТ

ТИВКА И СКРОМНА ГОСПОДАРКА НА ХАРЕМОТ

“Популарноста е некое чудно чувство, понекогаш е малку непријатно, одземена ти е слободата, постојано сте следени. Но тоа е составен дел од животот на популарно телевизиско лице“ , објаснува, Филиз Ахмет позната како Нигар Калфа...
ЗАД СЦЕНА МИРЕН, НА СЦЕНА ВИСТИНСКИ „ЅВЕР“

ЗАД СЦЕНА МИРЕН, НА СЦЕНА ВИСТИНСКИ „ЅВЕР“

“Во Македонија има големи мајстори на музиката, особено кога станува збор за дувачките инструменти, како што се трубата, саксофонот” вели Џеџели. Не сум заборавил, ниту пак можам да заборавам Моја најголема љубов, немој да се...
Турќан Шорај –  ќе останам во Скопје само ако се заљубам

Турќан Шорај – ќе останам во Скопје само ако се заљубам

Турќан Шорај, кралицата на турскиот филм Кариера која би ја посакала секоја млада актерка. Со снимени 205 филма до денес, таа е светска рекордерка. Избрана е и за aмбасадор на добра волја на УНЕСКО, за...